Contra el règim!

El Memorial MVM, en col·laboració amb Cal Temerari, us proposa una nova acció cultural montalbaniana (que no montalbanista). Amb una periodicitat més o menys mensual es convocarà un sopar seguit de col·loqui. El menú gastronòmic del sopar serà carvalhià i l'excusa per al col·loqui serà alguna obra o algun aspecte d'una obra de Manuel Vázquez Montalbán. Més endavant, potser, també d'altres autors.

Com a lema d'aquesta acció cultural manllevem del Manolo el "contra el régimen, contra cualquier régimen", amb tota la càrrega polisèmica que ell li volia donar. Aquesta acció cultural vol néixer i desenvolupar-se deslliurada de qualsevol règim o constricció dietètica, així com de constriccions dogmàtiques o prejudicis que puguin coartar en el lliure pensar i opinar.

Deia MVM: Yo suelo plantear la cocina como una metáfora de la cultura. Comer significa matar y engullir a un ser que ha estado vivo, sea animal o planta. Si devoramos directamente al animal muerto o a la lechuga arrancada, se diría que somos unos salvajes. Ahora bien, si marinamos a la bestia para cocinarla posteriormente con la ayuda de hierbas aromáticas de Provenza y un vaso de vino rancio, entonces hemos realizado una exquisita operación cultural, igualmente fundamentada en la brutalidad y la muerte. Cocinar es una metáfora de la cultura y su contenido hipócrita, y en la serie Carvalho forma parte del tríptico de reflexiones sobre el papel de la cultura. Las otras dos serían esa quema de libros a la que Carvalho es tan aficionado y la misma concepción de la novela como vehículo de conocimiento de la realidad, desde el mestizaje de cultura y subcultura que encarna la serie Carvalho.

En la cuina ens basem en receptes d'altri, però sempre podem experimentar i fer variacions, descobrint noves possibilitats. Els llibres cal llegir-los i, potser, rellegir-los, però mai sacralitzar-los. El cremar-los, com fa Carvalho, no és més que una hipèrbole. Per tant, de moment, no en cremarem literalment cap. El col·loqui no versarà només sobre aspectes literaris, sinó sobre tot allò del que la creació literària és metàfora.

S'anunciarà amb prou antelació l'obra que serà excusa per a cada sopar. Naturalment, haver-la llegit prèviament serà més profitós i engatjador, però tampoc no es passarà la lliçó a ningú.

Dels assistents a un sopar en podran sortir propostes de continuïtat per al següent o un de següent, però no serà obligat, ni tampoc la participació en un sopar serà mai requeriment o condició per a participar en el següent.

El procediment per a apuntar-se a un sopar serà enviar un missatge a l'adreça mvm@stcugat.net . Si el nombre d'inscrits excedeix el nombre de places disponibles, tindran prioritat els que s'hagin apuntat abans.

.

Tornar