Textos de Jesús-Àngel Prieto Botella
Fundació sant Cugat
Resulta curiós la importància que en la nostra vida quotidiana té l’experiència artística. Moltes vegades passa desapercebuda pensant que només hi ha experiència quan ens apropem a una galeria d’art o a un concert a l’Auditori.
Però viatjant en el metro apreciem un número important de persones gaudint de la literatura o de la música (malgrat sigui “maquinorra” a travès dels “walkmans”). I quantes vegades la percepció visual no ens aporta una vivència estètica tot passejant per la ciutat o observant els efectes atmosfèrics.
Però a nivell conscient, o en la nostra escala de prioritats, tendim a afirmar que l’art té una presència mínima en la nostra vida ( i així i tot no gossariem a dir-ho en veu massa alta per no ser assenyalats com a persones no cultivades).
Hem d’afirmar que l’ésser humà té una capacitat diferenciada per a les experiències estètiques, i que aquesta capacitat és un element bàsic de la seva socialització perquè crea vincles profunds entre l’individu i el col·lectiu. I els crea perquè el “gust”, el “això m’agrada”, forma part substancial de la nostra afirmació com a persones ( “ja de petit tenia una forta personalitat, sabia el que li agradava...”).
Però a la vegada aquest gust subjectiu aspira a ser universal, compartit: per això les grans discussions sobre el gust, i la generació d’opinió sobre el que ha i no ha d’agradar en l’àmbit de l’art o de la moda. I és que les discussions sobre el que és “bell” i el que és “bo” estan en la base, en els ciments del que considerem el nostre món cultural: l’estètica i l’ètica.
No és ara una època de grans debats filosòfics, o de defensar conceptes o valors amb caràcter generalitzable: un relativisme mal entès fa que ningú aventuri opinions contrastables, i aleshores naveguem sense criteris seguint la direcció que marca el vent (la veleta com a paradigma moral). Aquest vent sol ser l’opinió majoritària, el producte més venut, els índexs d’audiència, la moda; és a dir els dictats de l’omnipresent mercat: “si un producte té èxit, és que és bo”.
Ja fa temps que s’ha detectat la difícil relació entre la voluntat majoritària, i el que és “bo”, i, encara més, el que és “bell” ( “bueno, bonito y barato” en versió popular).
I aquí és on l’art ( amb les seves inefables discussions i opinions “para todos los gustos”, però també amb la seva capacitat aglutinant -un concert de rock, per exemple-) exerceix de veritable escola cívica, d’experiència personal i col·lectiva, alhora que ens parla de millora i de creixement.
¿Però com fer que això succeeixi quant l’Art ens apareix com una activitat elitista i segrestada pels acadèmics, pels polítics o pels mercaders?
La Fundació Sant Cugat, a partir d’aquests i d’altres semblants pressuposts ideològics, va plantejar-se unes jornades creient que si l’art havia de ser de tots i totes, sols ho podia ser a través del debat, a través de parlar de l’art en minúscula, de l’art que ens toca, que ens commou.
I aquesta convocatòria (contradient l’opinió que diu que estem en una societat amb poca vitalitat cultural) ha aflorat tot un programa d’activitats paral·leles que ha omplert un mes llarg de la nostra recent primavera.
I totes les activitats (així com els debats i les conferències amb les seves intervencions artístiques) han aportat noves experiències, i una mica més de autoestima per a un poble que pateix un cert síndrome d’adolescència, de crisi de creixement.
Des de la meva visió (inevitablement parcial) voldria comentar cinc activitats en concret (tot demanant disculpes a les altres 13) perquè em semblen particularment significatives respecte a les reflexions que encapçalen aquest escrit.
Exposició de pintura de Paulina Muxart
La vida de l’home es redueix als ulls.
No podem esperar res d’ell sense modificar la mirada.
L’artista creador ens dóna la força per modificar-la.
Si una mirada ens canvia la percepció de les coses, la mirada ens en pot descobrir de noves
Escola Municipal d’Arts de Sant Cugat. Carrer de Cánovas del Castillo, 50
Del 27 de febrer al 16 de març.
Inauguració i col·loqui “L’emoció contra la ocurrència”. 27 de febrer a les 19,30 h
Exposició de pintures i environement a càrrec de Sergi Barnils
Environement al carrer de la Creu a càrrec de l’artista Sergi Barnils coincidint amb les Jornades d’Art de la Fundació i amb la exposició de l’artista a la Galeria Canals, als peus del Monestir, edifici creat per a servir i honrar el Creador. Amb aquesta activitat l’artista vol unir el sentit més espiritual del monument romànic i el carrer, on encara s’hi conserven algunes de les cases dels monjos.
Canals, Galeria d’Art. Carrer de la Creu, 16
De l’1 de març a l’1 d’abril. Inauguració dijous 1 de març a les 19,30
Fotografies de Mané Espinosa
Mentre esperes la visita del metge pots visionar aquesta mostra de fotografies d’activitats artístiques a Sant Cugat del període que Mané Espinosa fou reporter gràfic de la premsa local 1992-1998.
Centre d’Assistència Primària (C.A.P)
Carrer de la Mina s/n
Del 2 de març al 6 d’abril. Inauguració 2 de març a les 19 h.
Neus Sotomayor i altres ceramistes convidats
El raku és una tècnica de cocció de ceràmica d’origen japonès que combina el foc amb materials orgànics. L’objectiu d’aquesta tècnica, que resulta espectacular per la immediatesa del procés, és aconseguir tonalitats i qualitats del fang i dels esmalts diferents de les que resulten en les cuites convencionals.
Passeig dels Plàtans. Jardins del Monestir
Diumenge 4 de març a les 12 h.
Coordinació: M. Dolors Vilarasau
Presentadors: Rogeli Pedró (dia 4)
Josep M. Balcells (dia 18)
Aparador obert per a intervencions artístiques múltiples.
Un escenari al carrer on pots demostrar la teva habilitat, pots cantar una cançó, explicar un conte, dir un poema, juga a malabars, pintar un quadre. Un podium d’expressió en aquest Hyde Park artístic santcugatenc.
Et demanem que si pots ens anunciïs la teva activitat a l’adreça electrònica que et donem i que no sobrepassi els 10 minuts. Ens facilitaràs la coordinació.
Passeig dels Plàtans-Jardins del Monestir
Diumenge 4 de març i diumenge 18 de març de 12h a 14h
Inscriure's a l’adreça electrònica tetrateatre.vilarasau@inves.es o al tel. 936749230
Mariona Benet, soprano
Toni Marsol, baríton
Eloi Jové, pianista
Programa:
I Part: DUETS D’ÒPERA
Cinque,dieci
(Susanna-Figaro) Le Nozze di Figaro.....................................W.A.Mozart
Madamigella Valery
(Violeta-Germont) La Traviata...............................................G. Verdi
II Part: THE TELEPHONE.................................................................Gian-Carlo Menotti
Òpera bufa en un acte (El Telèfon) amb lletra i música del mateix autor, estrenada a New York el febrer del 1947 i amb una durada de 25 minuts.
Sinopsi:
Ben intenta en va declarar el seu amor a Lucy, però és constanment interromput pel timbre del telèfon, fins que, desesperat, ha de recórrer també al telèfon per fer arribar el seu missatge.
Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels..
diumenge 4 de març a les 20 h.
Entrada gratüita pels inscrits a les Jornades d’Art. Resta de públic 1000 ptes
Pere Pich. Intervenció en el Mercat Municipal de Torreblanca
La plaça dels mercats és pels ciutadans l’espai de l’activitat diària del quotidià.
Els museus són pels ciutadans l’espai de dinamització del seu potencial cultural.
Tot i semblar allunyats tots dos tenen coincidències.
M&M reflexiona sobre les similituds.
Mercat Municipal de Torreblanca
Del 6 de març al 7 d’abril. Inauguració 6 de març a les 12 h.
Alumnes del Taller Triangle
Intervencions plàstiques en aparadors de botigues de Sant Cugat al voltant de la narració “L’escarabat d’or” d’Edgar Allan Poe.
Aparadors dels establiments: Paideia, Alexandria, Cugart, Blue Moon, L’Amic Imaginari, Rotllana, Paperinski, Carrilet, Peryben, Cartoixà, Tea Shop, Adriana Barnils.
A partir del 8 de març.
Dona-Informació. Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
El Servei Municipal Dona-Informació organitza amb motiu del Dia de la Dona Treballadora aquesta exposició fotogràfica de dones artistes de Sant Cugat que evidencia el potencial creador existent.
Sala d’exposicions de la Casa de Cultura.
Del 8 al 18 de març. Inauguració el 8 de març a les 20 h.
Idea i coordinació: Bibiana Pedemonte-Maria Fabre
L’empremta de la mà de tots els nens de tres anys del municipi en una rajola de fang. Amb totes les rajoles es farà un monument-escultura que s’emplaçarà en un espai públic
Recollida d’empremtes a la Galeria Pou d’Art. Carrer de Balmes, 35.
Diumenges 11 i 25 de març de les 11 a les 14 h.
Coordina Dolors Vilarasau
Presenta Xavier Laborda
Poetes i actors ofereixen aquesta mostra de poesia al carrer.
Marta Angelat diu Gabriel Ferrater
Mercè Arànega diu Vicent Andrés Estellés
Joan Berlanga diu García Lorca
Jordi Bosch diu Miquel Martí Pol
Lluís Calvo diu Lluís Calvo
Carles Cano diu Diguem la veritat sobre l’amor
Jaume Comas diu Gil de Biedma
Teresa Cunillé diu Josep M. de Sagarra
Miquel Desclot diu poemes eròtics
Carme Gonzàlez diu poetesses angleses del segle XX
Carles Hac Mor diu Carles Hac Mor
Rodolfo Häsler diu Novalis
Marta Pessarrodona diu Marta Pessarrodona
Jaume Pla explica el Tratado de recitación en coma alta.
Noel Tatú diu Poemes de la mala ganya
Dolors Vilarasau diu Miquel Desclot
Sílvia Vilarrasa diu Diguem la veritat sobre l'amor
Passeig dels Plàtans-Jardins del Monestir
Diumenge 11 de març de 12h a 14h
Orquestra Simfònica Sant Cugat . Director: Josep Ferré
L’Orquestra Simfònica Sant Cugat ofereix en Concert CARMEN de G. Bizet i la possibilitat per als patrons i participants a les Jornades d’Art d’assistir a un assaig comentat del Concert.
Teatre-Auditori. Centre Cultural Sant Cugat
Assaig comentat 15 de març a les 11 del matí
Concert 16 de març a les 22 h. ( 10% descompte amb la presentació de la inscripció a les Jornades d’Art)
Condueix Sam Abrams
Sam Abrams i la Fundació Sant Cugat enceten amb Dionisio Ridruejo aquest itineraris literaris resseguint els indrets freqüentats per l’escriptor per la ciutat i a plena natura i llegint en cada indret els textos literaris que hi escrigué . Seguiran els itineraris dedicats als escriptors Gabriel Ferrater, Pere Calders i José Mª Valverde.
Lloc de trobada: Plaça de l’Estació de Sant Cugat
Dissabte 17 de març a les 11 h.
Inscripcions a les Jornades d’Art
Proposa Adolf
Aquesta activitat inclou una visita al taller de l’artista i el procès de realització d’un gravat fins a l’estampació en paper.
Adolf, taller d’art. Carrer de Pere Mas, 17. Valldoreix
diumenge 18 de març de 11 a 13 h.
Inscripcions a les Jornades d’Art
Exposició de fotografies de Pere Formiguera.
La vida de l’home es redueix als ulls.
No podem esperar res d’ell sense modificar la mirada.
L’artista creador ens dóna la força per modificar-la.
Si una mirada ens canvia la percepció de les coses, la mirada ens en pot descobrir de noves
Escola Municipal d’Arts de Sant Cugat. Carrer de Cánovas del Castillo, 50
Del 20 de març al 6 d’abril.
Inauguració i col·loqui “La mirada”. 20 de març a les 19,30 h.
Organitza: Mira-sol Teatre i Comissió de Festes de Mira-sol. Col·labora Ajuntament de Sant Cugat.
Programa:
Divendres 23:
22 h. Mirasol-Teatre. Aquí ni paga ni Déu de Darío Fo. Direc. Rosa Sicart
24h. El Gran Gabini. Malabars
Dissabte 24:
12h. Tasta Circ i la Troupe Peludini. Tot Circ
17h. Mira-sol Teatre. Titelles tradicionals. L’Hostal del fantasma.
19h. Grup de Teatre Espiral. Teatre Breu. Direc. Trini Escrihuela
21h. Màgia
23h. Ballet Danzares-Iván Betancourt-Daymoll Otero. Carmen
Diumenge 25.
12 h. Tanquam Teatre. La bella dorment. Direc. Marga Julià
19 h. Teatre L’Heura. Entrevistas personales. Direc. Xavier Demelo
Tallers de maquillatge, malabars, màscara. Dissabte i diumenge de 17 a 19 h.
Casal Cultural de Mira-sol.
23, 24 i 25 de març.
Abonaments pel festival 2500 ptes. Preu per sessió a l’interior 500 ptes. Espectacle Carmen 1000 ptes. Inscripcions als tallers 1000 ptes
Werner Thöni i Galeria Pou d’Art
Dins el marc de l’exposició Espectadors del passat, el pintor suïs Werner Thöni i la galeria Pou d’Art ens proposen una activitat participativa en la que el públic entrarà en diàleg amb l’obra i ajudarà a l’artista a trobar el títol adient per cadascun dels quadres.
Galeria Pou d’Art. Carrer de Balmes, 35.
Exposició Espectadors del passat del 10 de març al 5 d’abril
Activitat L’ou o la gallina? dissabte 24 de març a les 19 h.
Coordina: M. Dolors Vilarasau
Presenta: Àlvar Roda
Classes obertes de dansa tradicional catalana, dansa clàssica i dansa espanyola a càrrec de Joan Serra, Laura Esteve i Rosa M. Grau i mostra de dansa.
ESCOLA DE DANSA LAURA ESTEVE
COLOR, CIA DE DANSA
FACTORIA MASCARÓ
Passeig dels Plàtans-Jardins del Monestir
Diumenge 25 de març de 11 a 14 h
Activitat proposada per Daniel Serrà i Marc Castelló.
Alumnes de l’Escola Municipal d’Arts de Sant Cugat
Performance. Música, col·lages crítics i pintura de gran format al carrer.
Carrer de Santiago Rusiñol
Dissabte 31 de març a les 12 h.
COR AULOS. Direcció Jordi Piccorelli.
COR NOVA CANTICA. Cor de L’Escola de Música de Halmstad.
Concert conjunt del cor santcugatenc i el cor suec Nova Cantica que inclou repertori de cadascun dels cors i repertori conjunt.
Al matí podem assistir a un assaig comentat d’ambdós cors
Concert: Claustre del Monestir
dissabte 7 d’abril a les 20 h.
Assaig comentat: Sala d’Actes de la Casa de Cultura
Dissabte 7 d’abril a les 11 h.
Entrada gratuïta pels inscrits a les Jornades d’Art. Resta de públic 500 ptes.