Som una fundació privada, sense ànim de lucre, que té per objectiu la promoció de la ciutat i de tots aquells aspectes culturals, socials, cívics i polítics, en el sentit més ampli, que poden ajudar a fer la nostra ciutat més viva i més amable.
La Fundació té un Patronat plural, que defensa la pluralitat més enllà de postures pretesament independents. Tothom hi aporta les seves idees com una riquesa a compartir i debatre, més que com a motiu d’enfrontament. Creiem en la trobada de les persones per guanyar en certesa a l’hora d’analitzar i avaluar la realitat que ens envolta i de fer propostes per al progrés de la comunitat santcugatenca.
Promovem estudis, treballs, debats i el Congrés de la Ciutat, com a fita de reflexió sobre temes locals que poden ser susceptibles d’anàlisi i de millora.
Participem amb altres associacions per desenvolupar propostes, i també vol col·laborar amb l’Administració Municipal per a aconseguir la millor sinèrgia entre l’acció de govern i les potencialitats de la societat civil.
En definitiva, com diu l’article 5è dels nostres estatuts, la Fundació pretén “definir referents comunitaris que ens identifiquin amb un Projecte de Ciutat, no partidari, engrescador, imaginatiu i divertit”.
Com a entitat plural, estem presents en moltes activitats polítiques no partidistes de la ciutat, col·laborant en la vida ciutadana en àmbits polítics, culturals, artístics, de desenvolupament urbà i de divulgació cultural i científico-tècnica.
Ens proposem, d’acord amb les nostres possibilitats humanes i econòmiques, que són poques, seguir en la línia iniciada el 1998:
✔ Seguirem participant en activitats i col·laborant amb entitats en/amb les quals fem ciutat. En aquest sentit, estem plantejant-nos la possibilitat d’organitzar un 4t Congrés de la ciutat.
✔ Impulsarem el debat sobre la ciutat, sobre tots aquells temes que ens interessen i ens preocupen.
Hem organitzat tres congressos de la ciutat, els quals han significant, especialment el primer, un moment important del debat santcugatenc sobre diferents temes de present i de futur:
1r Congrés de la ciutat: Sant Cugat del Vallès. Ciutat oberta. Octubre 1998 - Febrer 1999. Unió Santcugatenca. Set sessions temàtiques i una sessió de cloenda.
2n Congrés de la ciutat: Fent ciutat. Gener-març de 2003. Unió Santcugatenca. Quatre sessions temàtiques i una sessió de cloenda.
3r Congrés de la ciutat: Sant Cugat: un projecte col·lectiu? Drets i deures de ciutadania. Novembre-desembre de 2006. Casa de cultura. Quatre sessions temàtiques i una sessió de cloenda.
A més, hem col·laborat i col·laborem activament amb altres entitats per generar sinergies associatives i intervenim directament en el debat públic:
Hem col·laborat amb l’Ajuntament i Firart en l’organització d’activitats artístiques i xerrades sobre art, com els tres cicles de conferències L’art a debat (2001, 2002 i 2005) i les quatre edicions de Postres de poeta (2003, 2004, 2005 i 2006).
Ha promogut l'Agenda 21 local, conjuntament amb el grup de Natura del Club Muntanyenc, induint la seva instauració per part de l'Ajuntament.
Hem participat activament en diferents organismes consultius municipals: Consell de cultura i Comissió de seguiment de l’Agenda 2 1ocal.
Hem col·laborat, mentre va existir, amb la revista electrònica Un altre Sant Cugat.
Hem format part de la Comissió ciutadana de l’any del tapís i formen part activa des de fa tres anys de la Comissió organitzadora de la Festa de Tardor.
Hem participat activament a través de la premsa en debats locals sobre la Torre Negra, can Busquets, el Pla d’equipaments o l’associacionisme.
Vàrem mantenir el Fòrum Sant Cugat, llista de correu electrònic per debatre temes d’àmbit local.
He promogut i aconseguit la recuperació de la propietat municipal del Monestir de Sant Cugat, després que fou immatriculat com a propietat de l'Església pel bisbe de Terrassa.
Hem participat en la definició del Casal Torreblanca.