Logo Fundació

Què fem

Som una fundació privada, sense ànim de lucre, que té per objectiu la promoció de la ciutat i de tots aquells aspectes culturals, socials, cívics i polítics, en el sentit més ampli, que poden ajudar a fer la nostra ciutat més viva i més amable.

La Fundació té un Patronat plural, que defensa la pluralitat més enllà de postures pretesament independents. Tothom hi aporta les seves idees com una riquesa a compartir i debatre, més que com a motiu d’enfrontament. Creiem en la trobada de les persones per guanyar en certesa a l’hora d’analitzar i avaluar la realitat que ens envolta i de fer propostes per al progrés de la comunitat santcugatenca.

Promovem estudis, treballs, debats i el Congrés de la Ciutat, com a fita de reflexió sobre temes locals que poden ser susceptibles d’anàlisi i de millora.

Participem amb altres associacions per desenvolupar propostes, i també vol col·laborar amb l’Administració Municipal per a aconseguir la millor sinèrgia entre l’acció de govern i les potencialitats de la societat civil.

En definitiva, com diu l’article 5è dels nostres estatuts, la Fundació pretén “definir referents comunitaris que ens identifiquin amb un Projecte de Ciutat, no partidari, engrescador, imaginatiu i divertit”.

La Fundació: objectius i mitjans

  • La "Fundació Sant Cugat" és una Fundació privada sense afany de lucre, de caràcter sociocultural. El seus objectius principals són:
  • La promoció de la cultura, en totes les seves manifestacions locals i foranes, com a màxima expressió de la convivència, la tolerància, el diàleg i la solidaritat, sense exclusions de cap mena.
  • La col·laboració, participació i actuació en l'àmbit de la conservació i difusió del patrimoni de la ciutat -cultural, natural, arquitectònic, artístic, documental i folklòric- públic i privat.
  • La defensa del medi natural i de la qualitat del medi urbà, de la salut pública, de la vida social -especialment de la infància, la joventut i la gent gran- i de la vida comercial i del consum.
  • La promoció del diàleg entre les diferents concepcions de la ciutat, de la vida ciutadana i de l'interès dels ciutadans per aquestes, inclòs el debat entre els diferents partits polítics.
  • El foment de la solidaritat amb els sectors més mancats de la nostra ciutadania.
  • L'impuls del municipalisme.
  • Per assolir aquest fins, la Fundació podrà utilitzar els següents mitjans:
  • L'organització de reunions, conferències, seminaris, cursos, congressos i fòrums.
  • L'elaboració col·legiada o individual de documents i llibres, així com la seva publicació i difusió.
  • La promoció d'activitats culturals, esportives i de lleure, d'exposicions artístiques i activitats museístiques.
  • La impulsió d'elements complementaris a l'educació infantil i juvenil per tal de promoure l'educació cívica.
  • L'educació per a la pau en el seu sentit més ampli.
  • Exercir el dret a la crítica constructiva, amb proposta d'alternatives si s'escau, a les decisions de les autoritats democràtiques i d'altres fòrums d'opinió.
  • L'aportació al coneixement ciutadà dels diversos elements propis de la vida ciutadana, mitjançant la publicació i difusió de noticiaris independents i contrastats.
  • La promoció, entre els ciutadans de Sant Cugat, de l'ús de les noves tecnologies de la comunicació.
  • La promoció de la convocatòria de beques, ajuts i premis sobre les diverses activitats pròpies de la Fundació.
  • Promoure la recaptació de recursos econòmics necessaris a les finalitats de l'entitat i procurar-ne la millor administració, ajustada a l'interès general de la ciutat.
  • Intervenir en totes les activitats ciutadanes que, en general, s'inscriguin en el marc d'actuació de la Fundació.

Accions
Participació en organismes institucionals, altres entitats i esdeveniments locals

En diversos moments, la Fundació està i ha estat present en la vida orgànica de la ciutat.

Com a entitat plural, estem presents en moltes activitats polítiques no partidistes de la ciutat, col·laborant en la vida ciutadana en àmbits polítics, culturals, artístics, de desenvolupament urbà i de divulgació cultural i científico-tècnica.

  • Organitzem trobades sobre temes de ciutat, en format de taules rodones i debats: urbanisme, habitatge, territori, cultura i art, administració pública, ciència i tecnologia…
  • Participació en el Consell Municipal de Cultura i en la posada en marxa de la revisió de l’actual Pla de cultura. 
  • Coordinem la Taula participativa d’Arts Visuals i Plàstiques del Consell de Cultura, que ha elaborat la proposta de Pla Director pel sector de les Arts Visuals i Plàstiques de Sant Cugat del Vallès, 2025-2028.
  • Formem part del Consell Consultiu del Parc Natural de la Serra de Collserola.
  • Col·laborem amb la Universitat Internacional de la Pau i formem part del seu Patronat. Conjuntament organitzem cada any la Diada per la no violència al voltant del 24 de gener.
  • Participació en l’organització de la Festa de Tardor
  • Tenim un acord de col·laboració amb el Memorial Vázquez Montalbán, al qual donem suport logístic i institucional, alhora que participem activament en el Jurat per a la concessió anual del Premi de treballs de recerca de Batxillerat d'alumnes santcugatencs.
  • Mediació en el conflicte del grup de teatre Fila Zero amb la Junta de la Societat Coral Unió Santcugatenca. (Document)
  • Coordinació de la redacció dels Estatuts per a la creació del Consorci de la Unió Santcugatenca, entre la Unió i l'Ajuntament de Sant Cugat.

Pla d'acció

Ens proposem, d’acord amb les nostres possibilitats humanes i econòmiques, que són poques, seguir en la línia iniciada el 1998:
Seguirem participant en activitats i col·laborant amb entitats en/amb les quals fem ciutat. En aquest sentit, estem plantejant-nos la possibilitat d’organitzar un 4t Congrés de la ciutat.
Impulsarem el debat sobre la ciutat, sobre tots aquells temes que ens interessen i ens preocupen.

Fites

Hem organitzat tres congressos de la ciutat, els quals han significant, especialment el primer, un moment important del debat santcugatenc sobre diferents temes de present i de futur:

1r Congrés de la ciutat: Sant Cugat del Vallès. Ciutat oberta. Octubre 1998 - Febrer 1999. Unió Santcugatenca. Set sessions temàtiques i una sessió de cloenda.

2n Congrés de la ciutat: Fent ciutat. Gener-març de 2003. Unió Santcugatenca. Quatre sessions temàtiques i una sessió de cloenda.

3r Congrés de la ciutat: Sant Cugat: un projecte col·lectiu? Drets i deures de ciutadania. Novembre-desembre de 2006. Casa de cultura. Quatre sessions temàtiques i una sessió de cloenda.

A més, hem col·laborat i col·laborem activament amb altres entitats per generar sinergies associatives i intervenim directament en el debat públic:

Hem col·laborat amb l’Ajuntament i Firart en l’organització d’activitats artístiques i xerrades sobre art, com els tres cicles de conferències L’art a debat (2001, 2002 i 2005) i les quatre edicions de Postres de poeta (2003, 2004, 2005 i 2006).

Ha promogut l'Agenda 21 local, conjuntament amb el grup de Natura del Club Muntanyenc, induint la seva instauració per part de l'Ajuntament.

Hem participat activament en diferents organismes consultius municipals: Consell de cultura i Comissió de seguiment de l’Agenda 2 1ocal.

Hem col·laborat, mentre va existir, amb la revista electrònica Un altre Sant Cugat.

Hem format part de la Comissió ciutadana de l’any del tapís i formen part activa des de fa tres anys de la Comissió organitzadora de la Festa de Tardor.

Hem participat activament a través de la premsa en debats locals sobre la Torre Negra, can Busquets, el Pla d’equipaments o l’associacionisme.

Vàrem mantenir  el Fòrum Sant Cugat, llista de correu electrònic per debatre temes d’àmbit local.

He promogut i aconseguit la recuperació de la propietat municipal del Monestir de Sant Cugat, després que fou immatriculat com a propietat de l'Església pel bisbe de Terrassa.

Hem participat en la definició del Casal Torreblanca.

Fundació privada Sant CugatWeb històricAvís Legal Contacte
Creative Commons BY-NC-SAEl material d'aquest web està sota llicència Creative Commons BY-NC-SA
Aquest primer web de la ciutat fou inaugurat el 29 de juny de 1997, dia de la Festa Major de St Cugat del Vallès.