Fundació Sant Cugat, Ateneu santcugatenc i CivicAI
Sentim a parlar aquests dies d’intel·ligència artificial i de com ens canviarà el món. Hi ha molt desconeixement concret sobre les seves realitats i conseqüències.
Al mateix temps s'endega un debat social i polític sobre com s'ha de tractar. Actituds que propugnen que cal regular-la i altres que opinen que s'ha de deixar que flueixi lliure.
Un mal ús d'aquesta tecnologia ha fet que apareguin manipulacions vàries, com imatges que atempten contra la dignitat de les persones o sobre la informació general, creant unes conseqüències malèvoles que les xarxes social difonen generant perjudicis importants personal i socials. A posteriori i encara que es demostri la falsedat el mal ja es fet i és molt difícil revertir-ho.
Interrogants a plantejar:
• Veritat en front de fake news.
• Com l'extrema dreta en especial se'n beneficia i per què
• Impacte i repercussions en la societat. Els medis de comunicació i la difusió en xarxes
• Beneficia la concentració de poder? Hi ha marge d'acció?
• Com es poden aprofitar els avantatges i reduir els riscos?
Lloc: Casa de Cultura de Sant Cugat
1a sessió: 22 abril 2024 — 19:00-21:00 hores
La IA i la informació.
• Que és i que no és la IA? Quines oportunitat i riscos? Quina evolució s'espera?
• Com afectarà la informació - comunicació "reglada" tal com l'hem entès fins ara ( premsa, radio, TV, altres)
Ponents:
• Àurea Rodríguez. Empresària i divulgadora de la ciència, experta en innovació i tecnologia. Actualment es directora de la filial sud-oest de l’European Institute of Innovation & Technology (EIT) Culture and Creativity, i membre del consell d’Atlas Tecnológico i de la Fundació Impulsa Talentum. Professora associada a la Universitat Rovira i Virgili, i autora entre altres de "Antes muerta que analógica" i "Antes muerta que sin IA". És membre del consell de direcció de CIVICAi.
• Josep Burgaya. Historiador i polític. Doctor en Historia Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, professor titular de la Universitat de Vic-UCC. Adscrit a la Facultat d'Empresa i Comunicació, de la qual ha estat Degà, ha estat tinent d’alcalde d'Economia i Hisenda i president d'IMPEVIV. Ha publicat «El futur ja no és el que era. Reflexions d'urgència en temps d'incertesa» (Prosa, 2013), «El Estado de bienestar y sus detractores. A propósito de los orígenes y la encrucijada del modelo social europeo en tiempos de crisis.» (Octaedro, 2013). Premi Joan Fuster d'assaig el 2013, en el marc dels Premis Octubre.
Modera: Joan Barba
2a sessió: 29 abril 2024 — 19-21 h
Oportunitats i riscos en l'educació i en la sanitat-medicina
• Ús de la IA generativa en el camp de l'educació. Exemples i repercussions. Discussió sobre tendències emergents i futures en IA dins del sector.
• Ús de la IA generativa en el camp de la sanitat. Exemples i repercussions. Discussió sobre tendències emergents i futures en IA dins del sector
Ponents:
• Roser Sala Llonch. Enginyera en telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i doctora en Neurociències per la Universitat de Barcelona (UB). és professora a la Unitat de Biofísica i Bioenginyeria del Departament de Biomedicina de la UB, i membre de l’Institut de Neurociències de la mateixa universitat. Col·labora amb el servei de neurologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i és investigadora al Wellcome Centre for Integrative Neuroimaging (WIN) a la Universitat d’Oxford, al Regne Unit.
• Ramón Barlam i Aspacs. Ès mestre i professor de ciències socials. Màster en comunicació interactiva i multimèdia (UAB) especialitzat en ús didàctic d'internet. Professor consultor dels antics estudis de psicopedagogia de la UOC, i formador de formadors. Col·laborat amb diverses universitats, coordinant diversos grups de treball. Ha escrit articles i publicacions diverses sobre educació i ús dels mitjans digitals i internet per a cuadernos de pedagogía, escola catalana, guix, perspectiva escolar, aula de innovación educativa, etc. El departament d'educació li ha encarregat una formació sobre l'aplicació pràctica de l'IA a les aules.
Modera: Joan Gaya
3a sessió: 6 maig 2024 — 19 A 21hModera Àlvar Roda
Els efectes de la IA a la societat
• Conseqüències cívic-socials, polítiques i econòmiques.
• La regulació i la governança de la IA
Ponets:
• Ramon Palacio i Leon. És enginyer en Telecomunicacions per la UPC, té un postgrau en Direcció d’Empreses per la UPF i és professor associat a la UPF. Ha desenvolupat la seva carrera professional en empreses, com ara Telefónica, Arthur Andersen, Centrisa o Landata i ha estat director corporatiu d’Alcatel a Catalunya i conseller delegat de Teytel. En el sector públic ha estat director general de Red.es al Ministeri d'Industria, i CEO del Parc Científic i Tecnològic de Terrassa. Ha estat regidor a l’Ajuntament de Sant Cugat i síndic de greuges de Sant Cugat, i és soci actiu de telecos.cat i de la SEBAP, i membre del consell de direcció de CIVICAi.
• Jordi Masias i Muntada. És enginyer en informàtica i conseller delgat d’AGTIC Consulting, empresa especialitzada en la validesa jurídica de documents i expedients electrònics, en identitat digital i seguretat jurídico tècnica en internet i a l’adaptació de les AAPP a les innovacions digitals. Ha estat membre del consell de BIID PRODUCTS AND SOLUTIONS,S.L.), Conseller de Firmaprofesional i director general de CATCert, l’agènica catalana de certificació, i de Camerfirma. És membre del consell de direcció de CIVICAi.
Modera: Àlvar Roda