La Fundació Sant Cugat i l’Art
La Fundació Sant Cugat té, com a principal objectiu, promoure directament o indirectament tota mena d'activitats que ajudin a fer viva la nostra ciutat.
En el 1r Congrés de la Ciutat celebrat a finals de 1998 vam veure la força que té el debat des de posicions obertament plurals en tots els aspectes de la vida de la nostra comunitat, i volem continuar per aquest camí.
Ara ens toca una vessant de la cultura que té implicacions en molts aspectes personals i col·lectius : L'Art. L'Art que tota persona i tota societat té dins, no solament l'art dels artistes, els crítics o els museus : l'Art-viu, l'Art-cultura, l'Art-progrés, l'Art-lluita, l'Art-plaer...
Jornades sobre Art
En aquesta línia la Fundació Sant Cugat està organitzant unes jornades sobre "L'Art a debat" en les que es pretén discutir sobre l'art en el nostre entorn municipal des de diferents punts de vista. Aquests seran :
• L'Art necessari
• L'Art educa ?
• L'Art públic
• L'Art, popular o elitista ?
Seguint el mateix esquema utilitzat en el Congrés de la Ciutat, cadascun dels temes té un coordinador i en el seu desenvolupament hi participen diferents membres, responsables de la estructura i la temàtica de cada sessió.
Els coordinadors són : IMMA PUEYO, XAVIER LABORDA, ANTONIO ONTAÑÓN i DOMÈNECH MIQUEL, essent JESÚS ANGEL PRIETO el coordinador general de les jornades.
Totes elles tindran lloc els divendres alterns, des del 2 de març fins el 6 d'abril, a partir de dos quarts de nou del vespre i començaran amb una activitat artística, seguida d'un sopar i de la taula de debat.
Simultàniament es faran activitats artístiques paral·leles que abastaran diferents vessants de la pintura, el teatre, la música, la dansa, la literatura, la fotografia, etc la coordinació de les quals fa DOLORS VILARASAU.
MONTSERRAT OBIOLS i ÀLVAR RODA són els responsables de les relacions públiques i de la imatge.
Pretenem que tot aquell que visqui l'art a Sant Cugat hi participi, ja sigui com a creador, espectador, crític o simplement com a receptor.
«La primavera és una època idònia per iniciar activitats relacionades amb la sensibilitat i el gaudi estètic i, per aquesta raó, des de la FUNDACIÓ SANT CUGAT hem decidit posar en marxa un nou programa de L’ART A DEBAT, desprès de l’èxit obtingut en la primera convocatòria. A L’ART A DEBAT 2002 us proposem tot un seguit de noves activitats, sempre amb la voluntat d’incorporar l’art en l’espai quotidià dels ciutadans tot reflexionant sobre l’estat actual de les arts en el nostre entorn municipal i en l’entorn cultural més global.»
Amb aquest text presentàvem la segona convocatòria de L’art a debat. En el programa adjunt podem observar que, com ve sent la nostra forma de treballar, articulàvem la convocatòria al voltant d’un programa troncal i d’un seguit d’activitats paral·leles o complementàries (normalment iniciatives independents de la Fundació, però que es sumen animades per la convocatòria).
En aquesta edició s’ha donat més protagonisme als pòdiums: plataforma multidisciplinària on artistes de totes les disciplines presenten els seus treballs, aquesta vegada agrupats sota dos temes. El dia 14 es presentà el lema “Demà, la terra”, i el dia 28 “La guerra i Eros i Tanatos” (amb Eduard Araujo, Joan Balada, Marta Saña, Jordi Traperho, la cia. Tetrateatre i Silvia Servan). Els jardins del monestir van tornar a ser el marc per aquesta activitat que va gaudir d’una bona presència de públic que comença a incorpora aquesta activitat primaverenca entre els seus hàbits culturals.
Dins del programa les dos conferències sobre l’art contemporani (a càrrec de Miquel Molins i Lluis Doñate) van tenir un èxit notable i, sobre tot, van mostrar l’encert del seu format de diàleg (sobre la base d’unes ponències d’alt nivell) seguit d’un sopar informal en el mateix local (BeBop). Igualment els itineraris (arquitectònic i literari) han marcat una pauta que té ja els seus seguidors consolidats i en creixement.
L’activitat d’aquest programa que va tenir poca sort (malgrat el seu nivell) va ser la performance “Innocent al bosc encantat”, i això ens ha de portar a revisar aspectes de comunicació mediàtica.
Les activitats paral·leles van gaudir d’una vitalitat diversa en funció del seu format, però totes elles activen i complementen L’art a debat donant-li el format ciutadà i participatiu que és consubstancial a aquesta activitat i a la voluntat fundacional de la FSC. Sense menystenir el resta d’activitats hem de ressenyar per el seu caràcter i pel sentit d’homenatge, la exposició de “Poemes al Carrer” de José Mª de la Pezuela.
L’art a debat 2002 suposa respecte a l’anterior convocatòria una consolidació, un ajust de format més acord amb la infraestructura de l’organització, però revela que l’assignatura pendent és la implicació i participació dels sectors interessats, tot insistint en la necessària capacitat de comunicació mediàtica que és la clau de volta per garantir la participació i el gaudi del màxim número de ciutadans. I aquí és on la Fundació té el seu repte i el seu objectiu constituent.
Dates: 2, 16, 30 de març i 6 d’abril 2001
ORGANITZACIÓ
Pòdiums: Alvar Roda, Jesús-Angel Prieto, Bibiana Pedemonte i Rogeli Pedró.
Debats: Antonio Ontañón i Imma Pueyo.
Activitats paral·leles: Conxa Martínez.
Finances: Joan Barba i Joan Gaya.
Imatge i comunicació: Àlvar Roda i Josep Mª Balcells.
Coordinació: Roser Casamitjana i Jesús-Angel Prieto.
Col·laboradors: veure programa d’activitats