Declaració d’intencions
Un grup de ciutadans i ciutadanes de Sant Cugat estem impulsant la constitució d’una plataforma cívica, que provisionalment hem anomenat «Fundació Privada Sant Cugat».
Considerem:
• Que és bo que hi hagi un referent ampli i no partidista dins de la societat santcugatenca des d’on implicar-se en la “cosa pública” que li és més propera, i en l’important procés de canvi que estem vivint, tant a nivell local com global.
• Que les finalitats de la Fundació són: «Promoure, incentivar, dur a terme i, en el seu cas, finançar, programes culturals i socials per tal d'impulsar la vida ciutadana i la pròpia ciutat de Sant Cugat del Vallès».
• Que el projecte és obert a tots els ciutadans que hi vulguin participar. Els que donem suport a aquesta Declaració, no tenim la voluntat de patrimonialitzar aquesta iniciativa. Ben al contrari, ens considerem els primers partícips d’un projecte que volem més ampli. La seva definició jurídica com a Fundació, pot ser la fórmula que garanteixi la seva continuïtat.
Reflexionar la ciutat.
Perquè vivim canvis accelerats i importants, es fa imprescindible pensar globalment per poder actuar a nivell local:
• Canvis que vivim a nivell global: ambientals, econòmics i tecnològics, demogràfics i territorials, culturals, en els àmbits de la comunicació i de la informació,…
• Canvis que viu la nostra ciutat, especialment a nivell urbanístic, ambiental, demogràfic, social i cultural, els quals no han de convertir-se en un afer exclusivament institucional.
• La nostra vivència local és fonamental:
• Malgrat que el món de la comunicació-informació cada cop ens forneix de més dades i ens aproxima més en determinats àmbits, cada dia resulta més difícil dotar de contingut la nostra condició de ciutadans i concretar-la en algun tipus d’acció.
• En aquest context, els mecanismes tradicionals de participació i discussió ciutadana segueixen essent imprescindibles. No obstant això, han esdevingut parcials i insuficients. La rapidesa i l’abast dels canvis i l’especificitat de molts d’aquests mecanismes, exigeixen noves iniciatives que permetin –entre d’altres coses- la posada en comú d’opinions i vivències diverses.
• És necessari definir, conjuntament, referents comunitaris que ens identifiquin amb un Projecte de Ciutat, no partidari, engrescador, imaginatiu i divertit. Entès com la recerca permanent d’una xarxa de complicitats que ens faci sentir còmodes en aquesta ciutat a la qual volem pertànyer.
El primer objectiu que ens hem proposat és l’organització d’un Congrés de la Ciutat, on, des d’àmbits i experiències diverses, és posi en comú el present i el futur de la nostra ciutat i de la seva gent. Ni més ni menys, es tracta de recollir un conjunt d’opinions i reflexions, per posar-lo a disposició de la comunitat santcugatenca i, en especial, de les forces polítiques, institucions i col·lectius locals.
1a sessió – 16 d’octubre de 1998
Comunicacions.
Es podran presentar comunicacions escrites (1-3 fulls espai simple) sobre els temes tractats que seran presentades per un relator i publicades en el llibre del Congrés i per internet (https://stcugat.org/congres). S’hauran de lliurar preferiblement per e-mail (congres@stcugat.org) o en disquet o per escrit una setmana abans de cada sessió.
Activitats complementàries.
Durant el Congrés s’organitzaran activitats relacionades amb els temes de les sessions.
Calendari.
1a sessió: Sessió inaugural. Educar la ciutat. 16 d'octubre de 1998
2a sessió: La ciutat i el territori. 30 d'octubre de 1998
3a sessió: La societat santcugatenca. 13 de novembre de 1998
4a sessió: Les expressions de la cultura. 27 de novembre de 1998
5a sessió: Convivència, solidaritat i tolerància. 11 de desembre de 1998
6a sessió: La vida política a la ciutat. 15 de gener de 1999
7a sessió: El disseny de la ciutat. 29 de gener de 1999
8a sessió: Cloenda. Balanç i perspectives. 12 de gener de 1999
Horari.
20:00 Conferència
20:40 Preguntes i debat.
21:00 Descans, mini-buffet, taules d’informació
21:40 Resum de comunicacions
21:50 Taula rodona
23:00 Debat
24:00 Finalització
Inscripcions.
Participació als debats, documentació i mini-buffet per totes les sessions: 10.000 pts; sessions soltes: 2.000 pts. El sopar de cloenda no està inclòs. Els estudiants, jubilats i treballadors en atur que ho demanin tindran un descompte del 50%. La inscripció es pot formalitzar per telèfon, per e-mail o trametent la butlleta adjunta. El pagament es pot fer per transferència, targeta de crèdit o efectiu.
Voluntariat.
Seran ben rebudes les col·laboracions d’esforç personal en les tasques d’organització de les sessions. Els interessats, es poden dirigir a la secretaria del Congrés.
Secretaria.
El domicili de la Fundació Privada Sant Cugat està ubicat a:
Ateneu Santcugatenc -Plaça Pep Ventura, 1 - Sant Cugat del Vallés – 08190
telèfon: 936 745 195
e-mail secretaria Fundació: secretaria ⓐ stcugat.org
e-mail organització Congrés: congres ⓐ stcugat.org
web: http://stcugat.org/
Agraïments.
A l’Ateneu Santcugatenc per la cessió del local com a seu social de la Fundació.
Organització del Congrés.
Coordinador general: Joan Gaya.
Comissió tècnica: Josep Casadellà, Jordi Casas, Domènec Miquel, Ramón Palacio, Àlvar Roda, Neus Sotomayor, Frederic Udina, Dolors Vilarasau.
Comissió organitzadora: Neus Sotomayor, Dolors Vilarasau, Àlvar Roda, Rosa Maria Udina.
Comissió de comunicació: Josep Maria Cabrerizo, Gemma Foj, Albert Mallol, Montserrat Obiols, José Maria Perceval, José Manuel Pérez-Tornero, Maria Pila, Àlvar Roda.