La Fundació Sant Cugat ha iniciat la preparació del 3r Congrés de la Ciutat, que tindrà lloc durant novembre i desembre del 2006.
L’objectiu principal d’aquesta edició serà debatre com s’estan exercint i s’haurien d’exercir en el futur els drets de ciutadania. Drets i deures que ens defineixen com a ciutadans d’una democràcia que vol avançar encara més en la realització de totes les persones i de la comunitat, aprofundint especialment en aquells drets que s’exerceixen a nivell local.
El debat es realitzarà a tres nivells: plantejament general, amb una exposició d’experiències rellevants, estat de la qüestió a Sant Cugat, i propostes de futur per avançar més enllà de la situació actual.
Durant l’etapa de preparació del Congrés es recollirà material de treball, com poden ser un estudi de la premsa local o una enquesta a persones significatives de la ciutat.
S’elaboraran unes conclusions que recullin les d’idees-força que expressin la síntesi del que ha estat el Congrés, i signifiquin una aportació de noves idees que serveixin per enriquir el debat local.
3 novembre 2006 - de 8 a 10 del vespre -Casa de Cultura
Sessió inaugural.
Presentació del Congrés.
Àlvar Roda, President de la Fundació Sant Cugat.
Inauguració del Congrés.
Lluís Recoder, Alcalde de Sant Cugat.
Conferència:
Govern i Comunitat local. El paper de la ciutadania. (45 min)
Joan Subirats, Catedràtic de Ciència política de la UAB.
Descans (15 min)
Debat (60 min)
10 novembre 2006 - de 8 a 10 del vespre - Casa de Cultura
Les relacions entre l'Ajuntament i els ciutadans: mecanismes de participació.
Sant Cugat disposa de sis consells municipals sectorials i altres òrgans de participació. Però són efectius i, sobretot, serveixen per incorporar les seves aportacions a l'acció de govern municipal?
Ponents:
Francesc Muñoz, Geògraf, professor de la UAB. (25 min)
Lluís Llerena, Membre del Grup de Natura del Club Muntanyenc. (25 min)
Modera:
Roser Casamitjana, membre de la Junta de la Fundació Sant Cugat.
Descans (15 min)
Debat (60 min)
17 novembre 2006 - de 8 a 10 del vespre - Casa de Cultura
El compromís institucional: disseny i execució dels plans d'actuació.
Sant Cugat disposa de mitja dotzena de plans municipals d'actuació elaborats mitjançant processos de participació. Però, són coneguts els seus continguts i l'estat d'execució, i funcionen els mecanismes de seguiment i concreció?
Ponents:
Eduard Miralles, Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. (25 min)
Oriol Moliner, Enginyer industrial i membre del moviment associatiu santcugatenc. (25 min)
Modera:
Imma Pueyo, Professora d'Història de l'Art.
Descans (15 min)
Debat (60 min)
24 novembre 2006 - de 8 a 10 del vespre - Casa de Cultura
Les relacions entre els ciutadans: convivència pública i compromís social.
Sant Cugat és una ciutat amb una elevada qualitat de vida i sense grans problemes de convivència. Però, és suficient disposar d'un important teixit associatiu per garantir el civisme i el compromís de la ciutadania?
Ponents:
Imma Mayol, tercera Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Barcelona. (25 min)
Jordi Puigneró, Regidor de Relacions Institucionals, Participació i Civisme de l'Ajuntament de Sant Cugat. (25 min)
Modera:
Jordi Casas, Membre de la Junta de la Fundació.
Descans (15 min)
Debat (60 min)
16 desembre 2006 - de 8 a 10 del vespre - Casa de Cultura
Sessió de clausura.
Conclusions i debat.
Dinar (opcional)
• Reflexió sobre la recent abstenció electoral: no és un fenomen exclusivament català, significa un qüestionament que el ciutadà fa del paper dels partits i reflecteix una insatisfacció davant l’incompliment de les promeses.
• Estem davant d’una situació paradoxal: més democràcia que mai i més insatisfacció que mai. Es produeix un procés de desafecció democràtica.
• S’han desajustat les relacions entre una economia globalitzada i la política: mentre la primera s’ha desvinculat del territori, la segona hi segueix ancorada.
• La democràcia representativa ens dóna menys del ens hauria de donar i funciona massa lenta. Tenint en compte la rapidesa amb que es mouen les coses, no s’ajusta als ritmes actuals
• Cal una relació més directe entre política i aspectes quotidians de la vida, però encara no s’han establert mecanismes per una democràcia participativa.
• Aparentment hi ha una contradicció entre participació i eficàcia. Però la participació és una via que aporta resultats: és més fàcil acceptar quelcom contra els propis interessos, si la via de presa de decisió es considera legítima.
• Una societat més organitzada és capaç de donar més respostes als reptes col·lectius.
• La societat està en canvi constant i això afecta al territori. La mobilitat per raó de treball o d’oci (línies aèries de baix cost) té un gran impacte
• La llei preveu que hi hagi un pla territorial de Catalunya, però la realitat és que no existeix. Manca una visió global, supramunicipal, supracomarcal
• Participar en la gestió del territori? Per què? En què?
• El municipi no és una realitat aïllada, sinó que s’articula en un territori. Sovint la ciutadania coneix bé els seus problemes i la seva participació pot ajudar en aspectes concrets, però li sol mancar una visió més àmplia, de conjunt.
• El territori està canviant espectacularment: implantació de les noves tecnologies, mobilitat, canvi de funcions del territori, desaparició de les zones agrícoles...
• La participació té sentit si existeix una planificació estratègica, que vagi més enllà dels cicles electorals: diagnosi → visió de futur (aquí hi intervé la participació i el consens) → estratègia → governança.
• Importància de la informació, és bàsica per conèixer i planificar el territori.
• A nivell de Sant Cugat, impossibilitat d’una ordenació pròpia del territori, degut que el municipi es troba integrat dins del Pla General Metropolità (PGM) de 1976. Només correccions puntuals
• Procés d’elaboració de l’Agenda 21 Local. El Pla Municipal aprovà retallades en el Pla d’Acció de l’Agenda 21, respecte el que havia acordat el Fòrum Ciutadà. Dificultats en el seguiment ciutadà de la seva aplicació.
• Valoració positiva del procés de conversió de la zona de la Torre Negra en Parc Rural. La mobilització ciutadana n’ha estat un element cabdal.
• Una constatació inicial: els plans de cultura sovint són exercicis participatius que costen molt de fer, que fins i tot arriben a publicar-se, però que després es desen en un calaix. Ni l’Ajuntament els aplica, ni la ciutadania en reclama la seva aplicació. Pot acabar sent un simulacre per part de tothom. Exemple: Pla de cultura de Barcelona, 1999 (ara en procés d’actualització).
• Tres reflexions al respecte:
- Dir i fer en l’acció pública s’articula amb dificultat. Necessitat de crear discurs, un discurs que ens faci sentir-ne part.
- Contingut difús de la cultura. Tema de debat: quins són els deures i drets culturals? quins són els mínims que cal garantir? quins serveis culturals bàsics?
- “Prohibir no tocar”. Avançar en la promiscuïtat entre “societat administrada” (regida per un Ajuntament) i “societat organitzada”. Acabar amb un fals respecte mutu entre les dues.
• El que de vagades sembla un respecte entre l’Ajuntament i les entitats, pot acabar sent un problema: ningú qüestiona, ningú critica i, així, no s’avança.
• Tenim més instàncies participatives, que participació real: el que diu la ciutadania té valor de suggeriment, de proposta no vinculant.
• Manca una articulació de la política cultural. Necessitat d’articular les polítiques de visibilitat i de proximitat.
• Perquè cap municipi és una illa, també cal articular potencialitats des d’una òptica més comarcal
• Experiència personal participativa a Barraques (Festa major): falta un seguiment més proper de l’administració, per sentir un xic més de legitimitat.
• El Pla de cultura va ser un procés llarg, participatiu i amb resultats positius.
• Calen mecanismes de seguiment que garanteixin la seva aplicació.
• El teixit associatiu santcugatenc és fort, però poc madur. Una aportació en el debat en discrepa i suggereix que no existeix un teixit associatiu, a causa d’una atomització associativa.
• Necessitat d’aprofundir en la transformació de la vida quotidiana.
• Tres tipus de ciutats: les del no (no s’hi pot fer res), les de l’o (o s’hi fa una cosa o una altra) i les de la i (s’hi pot fer de tot i, per tant, generen més problemes de convivència)
• La dificultat de la gestió de l’espai públic. Prioritats:
a) obtenir més espais públics;
b) definir les regles de joc de l’ús de l’espai públic;
c) legitimació de l’exercici de l’autoritat en base a un ampli consens social;
d) poques normes, però que es puguin fer complir;
e) manteniment responsable de l’espai públic (dedicació de molts recursos al manteniment).
• Diferenciar les causes de l’incivisme:
a) desestructuració personal i social,
b) mala educació
c) vandalisme i delinqüència.
• El teixit associatiu és necessari, però no suficient per garantir el civisme.
• Perquè existeixen regidories de civisme? Hi ha menys civisme ara que abans? En democràcia hi ha més llibertat individual i col·lectiva, però, sovint no s’exerceix amb responsabilitat.
• Les ordenances municipals de civisme serveixen per a garantir la llibertat de tots els ciutadans, minimitzant els efectes de certes actituds.
• Què pensen els santcugatencs?: que el 71,3% dels seus conciutadans són cívics, dada que es manté constant des del 2004. Però, el 55,6% manifesten que no fan res quan veuen un acte incívic: vandalisme, brutícia en els espais públics i excrements dels gossos.
• Què fer?: invertir en educació, sense oblidar els valors que els pares transmeten als fills.
A mode de síntesi, tot plegat ho podríem resumir en:
Tot Congrés, i sobretot si el tema a debat és la participació, ha de fer balanç del nivell de participació assolit. En aquest sentit, la conclusió del 3er Congrés de la ciutat no pot ser excessivament positiva. Les dades són prou significatives:
No es pot afirmar que hi ha hagut manca d’informació. La publicitat i notícies del Congrés en els mitjans de comunicació locals ha estat molt extensa i la cobertura informativa de les seves sessions també. La causa de la baixa participació cal cercar-la en altres aspectes: el divendres a les 8 del vespre no és prou adequat? Les sessions setmanals resulten excessivament seguides? Manca d’interès pel tema tractat? Hi ha poc compromís del teixit associatiu local en els debats de caràcter general? Com sigui que un dels objectius de la Fundació Sant Cugat és generar opinió pública i l’organització del Congrés de la ciutat n’és un element cabdal, caldrà reflexionar en profunditat sobre els resultats d’aquest darrer i com es planteja la seva quarta edició.
Un dels objectius del Congrés era conèixer l’opinió de la ciutadania, i en concret la dels inscrits, sobre el funcionament dels processos i òrgans institucionals de participació existents. Tampoc no es pot dir que la participació a l’hora de contestar l’enquesta repartida hagi estat un èxit: ho han fet poc menys de la meitat dels inscrits. Malgrat això, les respostes són prou significatives:
Aquests resultats són força coincidents amb les respostes que hem obtingut de diversos presidents d’entitats, les quals han estat lliurades als congressistes (val a dir que aquí el nivell de participació tampoc no ha estat gaire gran: només hem obtingut sis respostes de les onze que hem sol·licitat).
En definitiva i a grans trets, aquestes són les conclusions:
Si bé hem de ser crítics amb el nivell de participació assolit, menor al de les edicions anteriors, podem afirmar que els continguts del Congrés han respost a les expectatives generades. La qualitat dels ponents i el nivell de les ponències presentades, han produït un Congrés dens en idees i suggeriments, els quals, en gran part, han vingut a corroborar el que hem indicat fins ara.
Paga la pena, doncs, fer un resum del que han estat les diferents aportacions, per intentar després treure’n unes grans conclusions.